jegyzet, Pilvax Primőr

Isten éltesse a Katalinokat!

|

November az utolsó őszi hónap. Az időjárás ebben a hónapban már egyre téliesebb oldalát mutatja. Idén ebben is szerencsénk volt a november megmutatta a napos oldalát is.

Általában ebben a hónapban havazik először hazánkban, illetve a hajnali, fagyok gyakorisága is megnő. A hideg szelek a hónap végére az utolsó színes faleveleket is eltüntetik a fákról.

A Katalin nap a régi népies időszámításban az első téli nap volt. A szinte mindenki által ismert népi időjóslás szerint: ha Katalin kopogós, a karácson locsogós. Ha ezen a napon fagyott, akkor a karácsonykor enyhe lesz az időjárás,  de ha Katalinkor enyhe az idő, akkor  karácsonykor fagyra számíthatunk.virag

Lányos házaknál e jeles napon gyümölcsfáról vágtak ágat vágtak, vízbe tették, s úgy tartották, ha karácsonyra kizöldül a „katalinág”, farsangkor férjhez megy a lány. Volt olyan szokás is, hogy az ágnak férfinevet adtak, s amelyik ág leghamarabb kivirágzott, olyan nevű legény lehetett a jövendőbeli. A kivirágzott “katalinágat “ karácsony ünnepén adták át a jelöltnek.  A lány így kérte meg a vőlegény kezét. Ugyanakkor akadtak olyan falvak ahol  a legények  azért  böjtöltek, hogy megálmodják, ki lesz a feleségük?

A Katalin nap dologtiltó nap volt a lányoknak, asszonyoknak. Ezen a napon tilos volt kenyeret sütniük.

Mivel Katalin régebben a leggyakoribb női keresztnevek közé tartozott, szokás volt a Katalin-napi bál megrendezése. Ez azért is nevezetes alkalom, mert az advent előtt utoljára lehetett táncolni, vigadni. Vörsön a bál kezdetekor köszöntötték a Katalinokat, majd nyitótáncként mindig az ún. „gólyatánc” következett. Katalin napjával befejeződött az őszi bálok, lakodalmak időszaka, mert közelített az adventi csendesebb, böjtös időszak,  amikor már sem lakodalmakat, sem táncmulatságokat nem tartottak.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE