Mindennapi tudomány

Marsi dűnéket vizsgál a Curiosity

|

A NASA november hónap közepén jelentette be, hogy a Curiosity marsjáró az elkövetkező napokban a aktív dűnék tanulmányozásába fog, ami azt jelenti, hogy most első alkalommal nyílik erre lehetőség. A kutatási eredményekből következtethetünk a klíma változására és az eddigi elméletek helyességére. 

A 2011-ben útnak indított eszköz november 16-án még 182 méter távolságra volt a Sharp-hegy északnyugati szélén található Bagnold-dűnéktől. Pontosabban annak a vizsgálatra kijelölt első tagjától. Ezen aktív dűnéket közvetlen közelről még nem sikerült megvizsgálni, eddig ugyanis eddig csak műholdas felvételek készültek róluk. A felvételek azt mutatták, hogy földi társaikhoz hasonlóan a marsi dűnék is mozognak. Évente nagyjából 1 métert tesznek meg. Azt viszont a kutatók sem tudják, hogy a felszínen látható barázdák miért nagyobbak a Földön látottakhoz képest, többek között erre is szeretnének választ kapni.

A Curiosity

A Curiosity

Az eddig megszületett elméletek az alacsonyabb légnyomást, valamint az emiatt szükséges erősebb szeleket emelték ki fontos tényezőként, ám a helyszíni vizsgálat eredményei alapján valószínűleg válasz születik az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Ezen folyamatokat már ismerjük a Földön, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a vékonyabb légkör és a gyengébb gravitáció mellett is minden ugyanúgy zajlik-e le, mint a bolygónkon. A marsjáró először mintát vesz a homokból, majd pedig kerekeivel picit beássa magát a dűne felszínébe, hogy az alacsonyabb rétegeket is feltárja.

A szakemberek arra is kíváncsiak, hogy a homokkő és az egyéb üledékes rétegek miként alakultak ki, ez ugyanis a régmúlt idők klímájába is betekintést adhat, vagyis alaposan átírhatja az ottani időjárás alakulásával kapcsolatos teóriákat.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE