jegyzet, Pilvax Primőr

Egy sikeres családi gazda

|

A kormány 381 ezer hektár állami termőföld, eladásával: „a kis családi gazdaságokat akarja megerősíteni.” Nyilatkozták bőszen a kormánypárti politikusok az ellenzék kritikájára válaszul.  Az ellenzék szerint a nagybirtokosok és az oligarchák fognak jól járni.

Mivel azEmberek kormánya soha nem hazudik, – különösen a Nemzeti Együttműködés Rendszerében – és egyetlen családi gazdaságot sem hagynak az út szélén. Azt is nyilatkozták a kormánypártiak, hogy az értékesítés nyilvános lesz, és licitálni kell, tehát a családi kisgazdák is.

Már akkor látni lehetett, hogy a kisgazdaságok és az a kistelepülési önkormányzatok hátrányba kerülnek az oligarchákkal szemben.  meszaros

Nézzünk meg egy nagyon sikeres családi kisgazdálkodót, Mészáros Lőrincet. A gázszerelő – aranykalászos gazda, sokáig gondolkodott, hogy a nyilvános árveréseken vásároljon-e földeket. A szakértő gazda szerint az állam drágán adja a földeket. Aztán több mint egymilliárd forintot költ földvásárlásra. Az összes Alcsútdoboz környéki földet meg akarja szerezni.

2011-ben osztották újra, nagy felháborodást kiváltva az állami tulajdonú földbérleteket, ezeket „a haverok” kapták. 2013-ban aztán elfogadták az új földtörvényt, amely a nagybirtokos rendszer bebetonozását jelenti. A most kialakuló birtokszerkezet csak néhány csoportnak kedvező. Elsősorban azoknak, akik többnyire “botrányos módon” jutottak megművelhető területhez az elmúlt években, valamint azoknak a cégeknek, amelyek a tilalmat kijátszva a tulajdonosokon, a családtagokon és az alkalmazottakon keresztül licitálnak, illetve a strómanoknak és a spekulánsoknak.

Mindez miért éri meg? Azért, hogy monopolhelyzetbe jussanak az élelmiszerpiacon, megkapják a hektáronkénti 70 ezer forintos támogatást. Az állam csak rosszul jár, az új földbirtokos csak jól.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Heidi

    It’s a plaurese to find someone who can think so clearly

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE