A rock örök

Ziggy Stardust élt 69 évet, meghalt 2016. január 10-én

|

Nem voltam soha nagy rajongója David Bowie-nak. Az „Absolut Beginners” megfogott, és bár a film pocsék, a zene nagyon jó volt. Nekem még a Ziggy Stardust sem tetszett, igaz nem rajongtam (és most sem) Rod Stewart-ért sem,- kivéve, amikor a Jeff Back Groupban, vagy a Faces-ben volt- de el kell ismerni, a rock történetében nagyot alkotott. David Bowie a „kaméleon”, ahogy őt Bowieelnevezték, tényleg sokoldalú volt. Más dolog a tetszés és más a zene minősége. Bowie jó zenét csinált. És filmszínészként sem volt utolsó, jó példa erre Christopher Nolen „Tökéletes trükk” című filmje, ahol Teslát alakította. De forgatott Tony Scottal, az „Éhség”, és David Lynch-el is a „Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!” és Martin Scorsese-vel a „Krisztus utolsó megkísértése című filmben, ahol Poncius Pilátust alakította.

  1. január 8-án jelent meg utolsó nagylemeze, a Blackstar. Két napra rá, 2016. január 10-én, rákban hunyt el, amit tizennyolc hónappal korábban diagnosztizáltak nála. Halálát 2016. január 11-én jelentették be.

„Egy fénylő lény volt, aki nagyon fog hiányozni nekünk. Zenéjéből, szövegeiből egyaránt fény ragyogott, nemcsak utat világított meg a bowie1kultúrában, hanem emberi magaslatokat is megjelölt számunkra – mondta Peter Ogi David Bowie halála kapcsán hétfőn az MTI-nek.

    “Példamutató volt, ahogy Bowie az egész showbusinesst kezelte. Egy saját magát megvalósító, öntörvényű figura volt, aki finoman eltávolította magától a kultúrrongyot. Olyan volt, mintha irányított volna minket, mintha előre tudta volna, mit kell csinálni, megérezte, merre megy a zene, miként öltözködjünk” – fogalmazott a zenész.
Peter Ogi (Hegedűs Péter) 1977-ben az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekar, a Spions alapítója volt, akárcsak a manapság Kanadában élő Molnár Gergely. A Spions létrejöttében meghatározó szerepet játszottak Molnár rockkulturális előadásai, amelyek sorában Bowie-t is megismertette a hallgatósággal.
“Számunkra kiindulási pont, modell volt Bowie, Gergely törékeny, bowie 2kicsit hisztérikus színpadi figurája őt képezte le. Sok mindent átvett tőle, amiből kialakította punkos világát. Erősen hatott rá a Bowie-textúra, a kicsit vészjósló filozófiák tömege, de használta kellékként például a Bowie-féle katonaruhát is” – idézte fel.
Ogi 1978-as disszidálása után Franciaországban Malcolm McLarennel, a Sex Pistols menedzserével dolgozott együtt. 1980-ban személyesen találkozott Bowie-val egy vidéki stúdióban.
“Az hérouville-i kastélyban történt, ahol OGI című lemezemet rögzítettük. Ott dolgozott akkor Bowie is egy anyagon Iggy Poppal, és az étkezések során többször összefutottunk, és váltottunk néhány szót. Nagyon közvetlen volt és szórakoztató” – mondta a zenész.
Úgy vélte, Bowie soha nem csinált mindig mást, csak mindig más formában mutatta be az általa képviselt, jellegzetes világot, volt az akár hard rock, pop, elektronika vagy bármi.
Kitért arra, hogy mostani projektjében, a meditatív, összművészeti, gyógyító folyamatokat célzó MusiContact-tal is kikacsint Bowie-ra: az EarthHealing című kompozíció a sztár 1997-es lemezét, az Earthlinget idézi.” (forrás: MTI)

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE