Kiemelt, Pécsi hírek

Világkupa győztes körrepülő modellező él Patacson, csak nem tudunk róla!

|

A hetvenes évek elején az uránvárosi kiserdő mellett laktunk. Nagy játszóterep volt, de még izgalmasabb szórakozásunk az ott lévő kis repülő modellező pálya látogatása volt. Főleg akkor, amikor nemzetközi versenyeket rendeztek. Minket megfogott a gépek hangosan zümmögő hangja is és a gépek repülése közben a levegőbe kerülő illat, (talán kerozin lehetett, nem tudom, vagy hülyeséget írok, de mintha ricinus illata lett volna) de jobban érdekelt bennünket a külföldi versenyzők megérkezése. Azok néha rágógumikat szórtak szét, és mi gyerekek kapkodva, egymást taposva szedtük össze. Nem ám magyar golyórágók voltak, (Magyarországon akkor a boltokban a sokszínű golyórágók voltak kaphatóak, és csak a Palatinus melletti valutás boltban volt beszerezhető ilyen rágó) nem, ezek lapos (mi akkor így hívtuk őket) rágók voltak, ma már mindenki ismeri őket, Wrigley’s néven. Igaz, akkor az Amodent fogrém helyett örültünk, ha Kolynost tudtunk szerezni, mert az volt a menő.

körrepülőMindez onnan jutott eszembe, hogy abban az időben még sok versenyt rendeztek a modellező pályán, és néhány hónapja olvastam, hogy Magyarország (sőt Európa) jelenlegi egyik legjobb repülő modellezője Patacson él, úgy, hogy sokan nem is tudnak róla. A hetvenes években idősebb Mohai István (persze akkor még fiatal) volt a nagy sztár, nemzetközi szinten is. Szvacsek Ferenc is nála forrt ki, miután Mohácsról Pécsre került. De a nagy sikereket azóta éri el, amióta a szabadon repülő modellekről egy évtizede áttért a körrepülőkre. (na, ezek röpködtek a hetvenes években az uránvárosi kiserdő melletti pályán)

„Vén fejjel lettem újonc ebben a szakágban, szerencsére az eredmények is jól alakultak” nyilatkozta a Dunántúli naplónak Szvacsek Ferenc.

„a mi sportágunkban nem csak a pályán dől el minden, hanem fejben is, már a kisgép reptetése előtt. Fizikailag is teljesen fittnek kell lenni, mivel a több mint 300 km/órával száguldó modell megtartásához is erő kell. A csúcs sebességem 303,5 km/h, ezt edzésen értem el. sajnos a modellezésben nincs utánpótlás, sem utánpótlás nevelés, megszűntek az iskolai szakkörök, így nem tudom, utánunk kik jönnek majd.”

szvacsekSzvacsek Ferencnek évente 20-25 versenye van, a 2015-ös esztendőben a bulgáriai Európa bajnokságon a sebességi körrepülő modellek kategóriájában egyéniben harmadik, csapatban második lett, a több országbeli futam alapján összeállított világkupát pedig megnyerte.

Csak így tovább, sok sikert, reméljük a jövőben nagyobb reklámot kap ez a sportág és többet hallunk felőle, mert az utóbbi években sajnos nagy csend volt körülötte, nem volt reklám sem, én például még pécsi versenyről sem hallottam, amit a médiában reklámoztak volna, mert elképzelhető, hogy nosztalgiából elmentem volna megnézni.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE