Gasztro bűn

Karácsonyi pulykasült

|

Néha elborul az agyam. Így volt ez december elején, amikor vettem egy struccméretű pulykát (nagyon olcsó volt, mert úgy lopták szerintem, bár ez nem látszott rajta). Csak utána kezdtem el gondolkodni, hova a fenébe teszem ezt a nagy dögöt. Mert hogy a fagyasztónk teljesen tele van mással. Sikerült rásóznom egy barátomra, de előtte megszámoltuk a szárnyait, a mellét és a combjait. Meg is jelöltük őket, mert szerettük volna ugyanolyan állapotban visszakapni. Nem vagyunk bizalmatlanok,csak kicsit. (azt nem árultuk el, hogy ez klónozott pulyka volt, négy combbal, négy mellel és négy szárnnyal ) Majd vasárnap reggel megszámoljuk.

Nem szoktam előre megírni a recepteket, csak ha már elkészítettem az ételt. Most kivételt teszek, mert még soha nem sütöttem pulykát és ha elszúrom, akkor a Hivatalban meg tudom mutatni legalább a receptjét. Ezért most jövő időben írok. Mert a szárnyas madár a hivatali reggeli lesz, aranyvasárnapon.

Néztem hozzá a neten néhány már elkészült és ezek szerint fogyasztható műszaki leírást. Persze nem követem soha hűen a mások által írtakat, valamit mindig variálok rajta. Most a legnagyobb gondom az volt, hogy nem szeretem, amikor belül nem lesz ízletes, kellően sós és fűszeres a hús. Már pedig ez nagy madár.

Okos hangya elindult a fejemben. 3-4 napra bepácolom. De úgy ám, hogy a páclé legalább félig ellepje és majd forgatom, mint a sonkát szokták. Lehetne persze injekciózni is, de amióta áttértem a heroinról az ópiumra, nem tartok otthon tűt.

Szóval a pác: először is bedörzsölöm sóval, borssal, és kész szárnyas fűszer keverékkel. Ja, előtte megspékelem fokhagymával, jó sűrűn, mert én imádom a fokhagymát. Ehhez lehet használni spékelő célszerszámot is, de nekem nincsenek otthon ilyen úri huncutságaim, meg aztán van annyi ügyességem, hogy egy vékony pengéjű, hosszú késsel vezessem be a husiba a fokhagymát. A páclébe teszek sót, borsot, babérlevelet, friss bazsalikomot és fokhagymát. Felforralom, lehűtöm és ráöntöm a madárra.  Szóval így áll 3-4 napig, naponta forgatom majd.

Szombat este nagyon egyszerű módszerrel elősütöm sütőzacskóban, annyira, hogy vasárnap reggel már csak pirosra kelljen sütni. Szerintem kell hozzá 3 óra. Meg lehetne tölteni a bőre alatt akár gesztenyével, aszalt szilvával, vagy bármi mással, de és most csak simán egészben pirosra sütöm. Persze a belsejébe teszek két megszurkált almát és héjastul egy félbe vágott narancsot. Megtűzdelem a mellét és a combjait bacon szalonnával, nem rontja el és nem lesz annyira száraz a hús. A pácléből kb. egy decit meghagyok, ezt majd összekeverem egy kis mézzel, és a pulykából kisült pecsenyelével.

Ezzel fogom majd vasárnap reggel kenegetni, amíg szép piros nem lesz. Ez szerintem még egy óra. A méz megadja a szép színt a pulykának. De először még a baconnal addig sütöm, most már anélkül, hogy lefedném, amíg a bacon ropogós lesz. Ekkor leszedem a pulykáról (kb. 10 perc) és utána jöhet a kenegetés és a készre sütés. 45 perc. Óvatosan kell kiemelni a madarat a tepsiből, nehogy szétessen. Köretnek szerintem a legjobb a pecsenyezsírral elkevert krumpli püré. Na, ezt most nem csinálok mellé, csak friss kenyér lesz és savanyúság. És a ropogósra sült bacon szalonna.

Hát, így szeretném megcsinálni ezt a karácsonyi pulykasültet. Ha itt most láttok róla képet, akkor sikerült. Ha nincs itt a kép, akkor felejtsük el. A biztonság kedvéért viszek házi zsírt és hagymát,  legfeljebb zsíros kenyér lesz a reggeli. (kedves feleségem egyébként egy hétig piszkált a pulyka miatt, hogy nem vagyunk normálisak, legközelebb ökröt süssünk a Hivatalban. Jó gondolat, megfontoljuk. De az nem fér bele a sütőnkbe, majd legfeljebb nyáron a kertben, nyárson. Köszönjük Márti az ötletet. És most már tudom, miért hívják ezt hálaadás napi pulykának. Feleségem hálát adott nekem, amikor a madár vasárnap reggel elkerült a házból.)

Utószó:vasárnap reggel van, a pulyka kész. Még nem kóstoltam, de már néhány tévedésemre rájöttem. Először is nem fért bele ez a strucc a sütőzacskóba, így alufóliába csomagoltam, mint egy múmiát. A másik, hogy egy kicsit túlsütöttem. Pirosra akartam, de ez vörös lett, mint a pécsi karácsonyfán néhány éve a csillag. Sűrűbben kell locsolni, erre majd figyeljetek oda.

Találós kérdés a végére: kinek kezeit láthatjuk a pulyka csontjai körül, amint a maradék húst csipegeti le?

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. serfőző béla

    Kocsög Pista ócska kezei nyúlják a közöst.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE