A rock örök, Kiemelt

Az eltűnt idő nyomában. Cseke Lajos emlékkoncert, augusztus 8. Barbakán kert

|

1977-től 3 évig a Sopianae Gépgyárban volt szerencsém dolgozni. A gyár ebédlője volt a gyakorló helye akkor a Gaudium zenekarnak, Teleki Lacin keresztül ismertem meg és találkoztam először Lajossal. Én akkor 18 éves voltam, (nekem már ő a „nagy öreg” és főleg ismert zenész volt) és akár csak most, akkor is rock őrült. Nekünk abban a korban nagy élmény volt belehallgatni a próbákba, ma már nem tudom mi lett a sorsa a Gaudiumnak, de azt sem tudom már, hogy beatnemzedeka Menüett, Savages, Tremolo, vagy a McCalor hová tűnt el. Ma már kevés embernek nosztalgia a Rózsakert, a Mecsek bár, és még sok kedves pécsi hely. A „Milyen Pécset szeretnék” csoport a neten felidézi a kort, de a képek nem mondanak eleget. Az akkori hangulatot érezni kellett, és azt csak az ottléttel lehetett. És Cseke Lajos ott volt. vagy másképpen: Cseke Lajos volt ott. Tudni kell, hogy a Mecsek bárba bejutni abban az időben nem volt piskóta. Kihalálos alapon lehetett. Az akkori buli hangulatot csak az tudja átérezni, aki jelen volt. A rock magyar hajnala volt ez az időszak, és csak keveseknek engedetett meg, hogy ebben, mint zenész is részt vehetett, olyan színvonalon, mint Lajos. Később volt szerencsém egyéb kapcsolaton keresztül (életem legnagyobb szerelmén) is találkozni vele, hallottam játszani Harkányban és még néhány helyen, (ez már a 80-as évek vége) mindig profi volt. A többit már Fekete Kálmántól lopom, aki a patacsipilvax oldalon 2014. elején, halála után így írt róla:

„Cseke Lajos már hét éves korától járt az állami zeneiskolába, párhuzamosan tagja volt a Ligeti Andor vezette „Mátyás Király” iskola kórusának. Azonban – a legtöbb sráchoz hasonlóan – 60-as évek angolszász zenei cunamija besodorta őt is a beat-rock műfajba.

És milyen szerencse, hogy így történt!

csekel3Több jó nevű, országosan is ismert, elismert zenekar vezetője, tagja volt: „Phantom”, „Rák”, „Cseke”, „Funny Fools”. Részt vett a 68-as „KI MIT TUD”-on, ahol is városunk hírnevét öregbítve zenekarával a Bp.-i döntőig jutottak. Ebben az időszakban „OSZK” és „ORI” vizsgát is téve hivatásos előadóművész lett. Ezek után Pécs éjszakai életében, nívós szórakoztató egységekben lépett fel – pl.: „Mecsek-bár”, „Pannonia-bár” Hetvenötben felkérést kapott a Pécsi Nemzeti Színháztól, hogy zenekarával résztvevője legyen a „Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról” című musicalnek. Ennek sikerét 110 előadás fémjelezte. Ezt további három musical követte: „Pepsi”, „Cigánylány”, „Chicago”.

Későbbiekben évekig külföldön zenélt (Skandinávia, Németország, Ausztria, Málta…)

Az utóbbi években párjával, Szigeti Klárával duóban zenéltek, aki szintén kora ifjúsága óta részt vett Pécs zenei életében. Tagja volt a PNSZ. Operatársulatának, e mellet a város szinte minden szórakozóhelyén fellépett és számos külföldi vendégszereplést tudhat maga mögött.

Duójuk szintetizátor és gitár mellett saját hangszerelésű és hangosítású háttérzenével rendelkezett. Természetesen mindketten énekeltek. Zenekari felszereltségük mind hangerőben, mind hangminőségben minden igényt kielégített. Széleskörű színvonalas nemzetközi műsorral rendelkeztek.

Pécsett számos kiemelt rendezvényen és fogadáson léptek fel: Polgár-bál, Orvos-bál, Rotary Club programjai.

cseke13872792_1233652693332493_9107900425288998081_nMindezek fényében méltatlanul mellőzték őket Pécs kulturális életéből. Nevünk fel sem merült az illetékes szakszervezők körében még improduktív szinten sem, ami vagy ezen illetékesek szakmabéli járatlanságát, tudatlanságát jelzi, vagy egyfajta közönyt és lenézést a kortárs pécsi könnyűzene szereplőivel szemben.” (bocs Kálmán, de nem tudtam jobbat, meg minek is, mert ez önmagában is jó)

Most itt a lehetőség a nosztalgiára. Augusztus 8-án, hétfőn este nyolckor sokan idézik meg a velünk élő múltat és Cseke Lajost. Helyszín a barbakán kert, N-Eozin Grillterasz. Lesz PMD Blues Band, Stoni, 45’After Band, Csepetto és még sokan.

Baromian bot fülem van, gitározni sem tudok (meg egyébként sem semmit hangszeren) de ilyenkor fog el az irigység, milyen jó lenne színpadon állni és úgy élvezni a rockot. Jó lehetett Lajosnak, mert ő a kor zenei forradalmát így élte meg. Csinálta a forradalmat. Én meg maradok a hallgatásánál. Remélem sokan lesztek, leszünk ott!!!

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE