Kiemelt, Patacsi Pilvax

Mindenszentek és a halottak napja

|

Tavaly a közszolgálati televízió reggeli magazin műsora azzal búcsúzott, hogy remélik, a halloween-i jó hangulatot átmentik november 1-re is. Ne tegyék. Tisztelem az amerikaiak ezen bohókás szokását, a jelmezeket, a töklámpást, de ez nem a mi kultúrkörünk. Én nem szeretnék házamba becsengető gyermekeket akkor, amikor az elmúlás lengi be otthonunkat. Persze a halál is az élet része, és mindenki másként dolgozza fel, akiknek tetszik a töklámpás bohóckodás, tegyék, csak félek eltelik néhány évtized, és megszállnak minket a töklámpás éjszakák, történelemkönyvekből tudjuk majd csak, mi a Mindenszentek és a halottak napja.

Halloween valószínűleg a kelta kultúra őszre (november 1-jére) eső újév Samhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben gyertyameghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma).

A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett.

Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow’s Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints’ Day (All Hallow’s Day, „Szentek napja”). Később ez a kettő sok helyen összemosódott.”

 (A keresztény egyház a VIII. század  óta november 01-én ünnepli mindenszentek napját. 998. óta Sz. Odilo cluny apáttól eredeztetve az egyház november 02-án tartja a halottak napját.  E két nap és október 31.-e folyamatosan összekeveredik még ma is  Magyarországon. A Halloween nem azonos a mindenszentekkel és a halottak napjával.

Amerikából gyűrűzött be sajnos hozzánk is, mert ott valóban “mindenszentek” estéjét megelőző napon (október 31.-kén) tartják vidám ünnepségüket. A mienk nem az.

Ha hiszünk a holtak lelkének bennünk való továbbélésében akkor ünnep a „Mindenszentek”. Mi másképp ünnepeljük ezt a napot. Temetőbe megyünk. Mert ott vannak halottaink. Mi rájuk emlékezünk. Gyertyákat gyújtunk és emlékezünk.

A halállal nincs vége az életnek. A halottak velünk élnek. Menjünk ki hozzájuk és beszélgessünk velük. Nem fognak válaszolni. De ha odafigyeltek, halkan súgnak majd valamit. Talán azt, hogy mi már halottak vagyunk. De ti még éltek!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Doki

  Megtisztelő lenne, köszönjük!

  ↑ LinkVálasz
 2. Maráczy Tibor

  Nagyon szép, Doki! Szívesen feltenném a blogra.

  ↑ LinkVálasz
 3. Doki

  Sajnos tudjuk, dolgozunk rajta, hogy az impresszum rendesen megjelenjen.

  ↑ LinkVálasz
 4. Névtelen

  Ezúton üzenem az üzemeltetőnek, hogy az “Impresszum – Jogi nyilatkozat” link ezt eredményezi:

  Not Found

  The requested URL /impresszum-jogi-nyilatkozat/ was not found on this server.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE