Kiemelt, Patacsi Pilvax

Lehet-e viccelni a rákkal?

|

Sokan felháborodtak a Magyar Rákellenes Liga kampány filmjén, aminek röviden annyi a lényege, hogy egy „vádlottra” a tárgyalóteremben a bíró a legsúlyosabb büntetést szabja ki egészségtelen életmódja miatt- a büntetés: rák. A sok felháborodó azonnal a gyermekeket hozta fel példának, akiknek valóban nem volt még esélyük sem egészségtelen életmódot élni, mégis magukban hordozzák a gyilkos kórt. Nos, igen, valóban elszomorító, amikor alig megszületett, vagy néhány éves kisgyermekeket látunk küzdeni a betegség ellen, és sokan sajnos nem élik meg a következő születésnapjukat. de ez a reklám nem is nekik és rákróluk szól, már ha ezt egyáltalán lehet reklámnak nevezni. A genetikát még nem tudja az orvostudomány ilyen szinten befolyásolni, mint ahogy a környezeti ártalmakat sem. Ne gondolja senki, hogy egy nagyváros benzingőzös levegője jót tesz az egészségünknek, de még sem nőhetünk fel inkubátorban. Viszont az életmód meghatározó tényező lehet a rák kialakulásában, és véleményem szerint ez a reklám csakis erről szólt, kellően sokkoló hatással. Csak azok háborodtak fel rajta, akik nem címzettek voltak, csak áldozatok.

Rák kérdésében sajnos nem vagyok kívülálló, ezért merek róla nyugodt lelkiismerettel írni. Eddig kettő daganatos betegséget volt szerencsém túlélni 6 év leforgása alatt. Az első egy non hodgkin lymphoma volt (nyirokcsomó rák), ami nem annyira halálos, mint egy leukémia, de közel jár hozzá. Nos, ennek okát nem tudták egyértelműen megmondani az orvosok, de a második rákom, a húgyhólyag rák, már egyértelműen az egészségtelen életmód, konkrétan a dohányzás számlájára írható. Igen, dohányzom, sőt a rák elmúlását követően ismét dohányzom, tehát egészségtelen életmódommal magamban hordozom a rák kialakulásának lehetőségét továbbra is. Ugyanakkor már több mint 15 éve nem sokat mozgok, a táplálkozásom sem éppen Norbi update, és néha még alkoholt is fogyasztok. Vagyis agyammal tudom, ahogy élek, az magában hordozza akár a következő rák esélyét is, (amit nem biztos, hogy harmadik alakalommal is olyan szerencsésen úszok meg, mint az első ctkettőt) Amíg órákor keresztül csöpögött belém a kemo, vagy feküdtem a CT-ben, volt időm elgondolkodni az elmúlt életemen és volt időm felépíteni a jövő életemet, akár egészségesen is. Fejben megtettem, a valóságban nem követtem ezeket a gondolatokat.  Egyelőre tehát még élő példája vagyok annak a kitalált személynek, aki a reklámban szerepel. Ezért nem találom én ezt a kisfilmet felháborítónak.

Magyarországon, ha jók az információim, a daganatos betegségek csak 5 %-a írható genetikai törvényszerűség, vagy környezeti káros hatások számlájára. 95 % pedig a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyéb emberben rejlő gyengeség következménye. Ezt a 95 %-ot miért is ne lehetne „fenyegetni” egy ilyen – talán sokkoló – reklámmal? És felejtsétek el a kisgyermekeket. A rák „értelmetlenségén” el lehet gondolkodni, ahogy én is megtettem,  nem csak a saját tapasztalatomból, hanem amikor egyik legjobb barátom halt meg rákban. Nem dohányzott, mértékkel fogyasztott alkoholt, katonatiszt volt, tehát a mozgással sem állt hadilábon, mégis rákban halt meg viszonylag fiatalon. Elgondolkozásom sajnos csak odáig terjedt ki, hogy ha valakit ez a betegség visz el úgy, hogy megpróbált mindent megtenni az egészségéért, és „semmit nem ért el vele”, akkor miért tagadjam meg én azokat az „élvezeteket” amik lehet, hogy a sírba visznek. Na, ez egy nagyon buta gondolkodás, de az ember sajátossága, és sokan gondolkodnak hasonlóan. Ez a dohány„valamiben csak meg kell halni” butasága. Igen is biztos vagyok abban, hogy az egészségtelen életmód – az emberen felül álló, kivédhetetlen okokon  kívül – segíthet a rák kialakulásában. Abban is biztos vagyok, hogy az egészséges életmód sem zárja ki a rákot, de akkor legalább a lelkiismeret nyugodt, mindent megtettem ennek elkerülésére.  És ezért jó ez a reklám, nem jobban sokkol, mint a cigarettás dobozokon látható feliratok, képek, de talán elgondolkodtat néhány embert. A rákkal nem illik viccelni. Borzalmas betegség, rettentően sokan halnak meg különböző korosztályokból a szörnyű kórtól. Én sem szeretem, ha valaki ezzel viccel. Az első kemoterápiás kezelésem elején (amikor az orvosok 15 % esélyt adtak a lymphoma túlélésére, egy nem éppen barátom, de nem is ellenségem ilyennel tréfálkozott egy vasárnap reggeli kocsmai beszélgetés során: „mid is van neked? Homár, csiga, tintahal? Ja, nem, persze, rák”. Öten szedtek le az illetőről, mert állítólag azonnal fojtogatni kezdtem. Pedig nagyon békés szoktam lenni. De a rákkal nem viccelünk. Azt szoktam mondogatni, én a rossz halászok közé tartozom, mert mindig csak rákot fogok ki. Mert magamat kigúnyolom, ha kell, De hogy más mondja, azt nem tűröm el …

Egyébként köszönet orvosaimnak, akik kihúztak a rákok hálójából kétszer is, annyit azért megteszek azóta, hogy rettenetesen sok gyümölcsöt eszek, élőflórás tejtermékeket, lenmagot és még sok-sok egészségesnek ítélt táplálékot. Ez azonban nem áll mindenkinek a módjában, sokan nem tudják megfizetni, az egészséges életmód ugyanis nem olcsó. (persze, miközben itt ülök és ezeket leírtam, füstölt a kezemben a cigi sajnos)

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE