Firkászat

Dante örök szerelme

|

Május a szerelem hónapja is.  Az örök és el nem múló szerelem egy zsúfolt teremben talált rá Dantéra. 1274. május elsején bűvölte el a költőt Beatrice Portinari igéző szépsége. „Ettől fogva egyedül a szerelem uralta a lelkemet” –írta később.

Nem volt még kilenc éves ekkor, amikor ez a csodálatos érzés megtörtént vele. A nevezetes estélyt amelyen a nagy találkozás megtörtént a leány apja Folco Portinari adta a firenzei Corsón álló palazzójában.

Firenze már akkor nyolcvanezer lakost számlált. A karmazsinpiros ruhába öltözött Beatrice néhány hónappal fiatalabb volt a még leendő nagy költőnél. Az elkövetkezett kilenc évben Dante távolról rajongott érte. Először 1283. május elsején beszéltek, mikor összefutottak az utcán. Dante szerelme Beatrice iránt nem csökkent, bár nincs rá semmilyen adat, hogy az ifjú hölgy viszonozta volna Dante érzéseit.

Dante és Beatrice találkozása

A XIII. századi Firenzében a felső osztályok- ahová mindketten tartoztak- házasságát kivétel nélkül a szülők ütötték nyélbe. Így történhetett, hogy Dante 1286-ban feleségül vette Gemma Donátit, akivel tizenkét éves korában jegyezték el. Egy évre rá Beatrice is férjhez ment, és három év múlva, mindösszesen huszonnégy évesen távozott az élők sorából. Dante kalandos élete, évekig tartó száműzetése ellenére magában hordozta szerelme emlékét. Róla írt a huszonnyolc éves korában kiadott Vita nuovában, majd az Isteni Színjátékban is. Beatricét tette meg mennybeli kalauzának. Élete nagy művét ötven évesen fejezte be.

Érdekesség képen Gemmát egyetlen írásában, vagy művében sem említett meg. Beatricét viszont igen. Ilyen egy csodálatos, örök és el nem múló szerelem.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE