Firkászat

A nőnap egy kommunista csökevény?

|

Nem kell egy emberöltő, hogy a keresztényi értékeket magasra emelő társadalmunkból egy –gyermekkoromban belém palántázott – ünnep a történelmi múltba vesszen. A Valentin nap és a Halloween rohamosan terjed, a nőnap kopik. Lehet azért, mert Rákosi Mátyás kötelezővé tette, vagy talán kényes egy férfinak, hogy néha a szex és a mosogatás mellett a nőt is lássa nőben, vagy csak egyszerűen a felgyorsult világ Orwelli monotizmusa koptatja. Családunkban a nőnap apáról fiúra szálló emlék, szépnek tartjuk, és soha nem éreztük kötelezőnek, 250px-Frauentag_1914_Heraus_mit_dem_Frauenwahlrechtigaz én még nem éltem a Rákosi korszakban, de nagyapám és apám soha nem mesélt arról, hogy ezt azért kell követnünk, mert kötelező. Annyit mondtak csak: tiszteljük a nőket, mert fontos az életünkben. Mindketten egyszerű emberek voltak, munkások, 8 általánossal. De nagyanyámat és anyámat a tenyerükön hordozták, nem szolgaként tekintettek rájuk, és ezt az okosságot hagyták rám is.

A nőnap nem kötődik a ma istenített polgári társadalomhoz, sokkal inkább, és csak a munkásokhoz. 1857. március 8. New York: textiliparban dolgozó nők tüntettek jobb munkafeltételekért. Ez nem egy polgári érték. Meg kell állapítani, hogy a nőnap egy kommunista csökevény. II. Internacionálé alakuló közgyűlése 1889. július 14. Clara Zetkin. Nők joga a munkához.  1917. március 8. Oroszország. Nők tüntettek kenyérért és békéért.  Ez nem a ma hirdetett polgári társadalom világa Magyarországon. 1909-ben viszont már az Egyesült Államokban megtartották az első nemzeti nőnapot. Megint csak a II. Internacionálé VIII. kongresszus: nemzetközi nőnapot tartanak. 1911. március 19. Ausztria, Dánia, Németország, Svájc. A világon először tartottak nemzetközi nőnapot. És a mai dátum, a már említett Oroszországi tüntetés. Megértem, hogy kopik a nőnap. Minden a munkásokhoz köti, sőt a kommunistákhoz. De a polgári társadalom közben mit is csinált? Amit ma. A század elejei nőnapok nem a virágokról szóltak, hanem a nők munkakörülményeiről, választójogáról, emberszámba vételéről. Ma csak egy szál virág, mert ennyit változott a világ.

Ahhoz, hogy a szál virág se haljon ki, kell a férfiak – nem munkásmozgalmakhoz kötődő – nő szeretete. Költők seregei írtak szépeket nőkről, szerelmekről. Mert a nő szerelem is. Anya is. És mosónő is.  Köszöntöm a nőket egy szép verssel, és egy virtuális virággal.

Kosztolányi Dezső: Nők

Nem kamasz-szerelem kis hevületében
beszélek.
Az élet közepén, megkoszorúzva női karoktól
vallok,
nonap-250x249nők, rokonaim.
Most már elmondhatom, hogy oly közel voltatok hozzám,
mint senki más
s szeretlek is benneteket.

Zavarosak, mint én,
termékenyek, mint én,
zavaros források, melyekből aranyat mostam,
igazi aranyat.
Természet tündérei, szeszélyesek és kiszámíthatatlanok,
de igazabbak
a meddő gondolatnál,
a büszke hazugnál,
a csontos, ijesztő, gyilkos férfinál.
Hová is futhatnék én,
kócos fejemmel,
költészetemmel,
rettenetesen-cikázó tétovaságommal,
ha nem lennétek ti,
megértők, megbocsátók,
elvtelen szentek,
jámbor pogányok,
bizonytalan jók,
valóság hű sáfárjai.
Ha varrtok, vagy vajat mértek,
kirakatot szemléltek komolykodó szakértelemmel
s hócipőben topogtok, kecsesen, de balogul is, mint az albatroszok,
fölkacagott az örömtől, hogy vagytok
s én is vagyok, mellettetek.
Hozzátok kötözött engem a végzet,
örökkévalóan,
köldökzsinórral, azután a vágyak
eleven kötelével,
hogy mélyetekben keressem az utat az élet felé
s öletekbe ejtsem le terhes koponyámat.

Nem egy, hanem mindegyik.
Mindegyik leányom, mindegyik feleségem,
mindegyik barátnőm, rejtélyes kedvesem.
Mindegyik anyám.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE